Problem z zasilaniem?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 18 lipca 2017, 21:49

Mam dziwny problem z zasilaniem przez którego dostaję załamania nerwowego. :beczy:
W trakcie gry moja klawiatura nie reagowała na niektóre polecenia i się resetowała (dioda num lock gasiła się i zapalała). W tym samym czasie przestał też działać modem i nie było internetu w całym mieszkaniu. Potem po włączeniu gry klawiatura przestała reagować na moje polecenia, a nie miałem jak z niej wyjść (w sensie z gry). Pozostawał więc reset komputera. Po jego restarcie komp się nie chciał włączyć (przy włączaniu komputera ten się wyłączał i za chwila włączał i tak w kółko). Pomogło wyłączenie listwy i jej włączenie. Klawiatura przestała działać w ogóle, a modem po restarcie chwilę działał (tak z minutę) a potem choć diody świeciły się prawidłowo to internet nie działał. Po którymś restarcie komputera klawiatura zaczęła działać, ale i tak w trakcie gry resetowała się nie reagując na niektóre polecenia. Podmieniłem listwę na nową ze sklepu i modem zaczął działać, ale po minucie znowu się wyłożył, natomiast klawiatura w trakcie gry resetowała się, aż w końcu przestała reagować na moje polecenia i restart kompa pomógł. Wszystko to zdarzyło się dzisiaj. Co się mogło stać? Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.

Awatar użytkownika
yemet
Poszukiwacz Przygód
Posty: 270
Rejestracja: 10 kwietnia 2015, 23:55
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: yemet » 18 lipca 2017, 23:55

Trochę to chaotycznie opisałeś. Nie jestem pewien, co rozumiesz, że modem nie działa. Przede wszystim nie napisałeś, czy modem na swoje zasilanie, a więc podłączasz go do gniazdka, czy bierze sobie prąd z komputera. Jeśli lampka zasilania w modemie nie świeci się, to oczywiście internetu nie może być. W innym przypadku trzeba poczekać, aż nastąpi synchronizacja, bo modem/router zresetowany/podłączony na nowo od razu "nie da" internetu. Po ustabilizowaniu się połączenia powinieneś sprawdzić, czy jest komunikacja między komputerem a modemem. W tym celu pingujesz modem. Jeśli pakiety wracają, to następnie pingujesz jakąs stronę internetową, np. wp.pl. Tak diagnozuje się problemy z siecią. Jeśli komputer widzi się z modemem, to pewnie możesz wejść w jego ustawienia poprzez przeglądarkę. Tam możesz sprawdzić urządzenie, logi.

Zamiast od razu kupować nową listwę, najpierw podłączyłbym wszystko pod inne gniazdka w domu, najlepiej te w kuchni/łazience, gdzie stoi pralka/lodówka. Jeśli modem ma swój zasilacz, podłącz go w innym pokoju i sprawdź, jak się zachowuje. Drogą eliminacji odłączałbym inne zewnętrzne peryferia (np. myszkę) i niepotrzebne części.

Wydaje się, że pada linia 3,3 V w zasilaczu (spadek napięcia), która jest odpowiedzialna za m.in. pamięci RAM, kontrolery USB, karty rozszerzeń, zintegrowany układ sieciowy. Napięcie tej linii możesz sprawdzić np. w BIOS=ie i programie SpeedFan, ale wskazania mogą być błędne. Miernik elektryczny da pewny wynik.

Możesz pójść ze swoją klawiaturą do kolegi, sprawdzić u siebie inną, sprawdzić inny zasilacz i masę innych rzeczy. Jeśli jednak modem ma swoje zasilanie, to zacząłbym od gniazdka. Najlepiej idź na forum komputerowe.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 11:46

Jeśli chodzi o modem to nie jest on połączony z komputerem (modem jest połączony z routerem a router z komputerem). Router działa ok, ale modem nie. Modem jest podłączony do listwy do której mam też podłączony komputer, wspomniany router, monitor i drukarka. Mysz działa stale a klawiatura w innym komputerze działa idealnie.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1321
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 75 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: Nfsfan83 » 19 lipca 2017, 13:42

MrPepka pisze:Mam dziwny problem z zasilaniem przez którego dostaję załamania nerwowego. :beczy:
W trakcie gry moja klawiatura nie reagowała na niektóre polecenia i się resetowała (dioda num lock gasiła się i zapalała). W tym samym czasie przestał też działać modem i nie było internetu w całym mieszkaniu. Potem po włączeniu gry klawiatura przestała reagować na moje polecenia, a nie miałem jak z niej wyjść (w sensie z gry). Pozostawał więc reset komputera. Po jego restarcie komp się nie chciał włączyć (przy włączaniu komputera ten się wyłączał i za chwila włączał i tak w kółko). Pomogło wyłączenie listwy i jej włączenie. Klawiatura przestała działać w ogóle, a modem po restarcie chwilę działał (tak z minutę) a potem choć diody świeciły się prawidłowo to internet nie działał. Po którymś restarcie komputera klawiatura zaczęła działać, ale i tak w trakcie gry resetowała się nie reagując na niektóre polecenia. Podmieniłem listwę na nową ze sklepu i modem zaczął działać, ale po minucie znowu się wyłożył, natomiast klawiatura w trakcie gry resetowała się, aż w końcu przestała reagować na moje polecenia i restart kompa pomógł. Wszystko to zdarzyło się dzisiaj. Co się mogło stać? Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.
Sprawdź:

1. klawiaturę
2. listwę
3. zasilacz od pc
4, płytę główną

Ale myślę, że coś może być płyta skoro modem dziwnie się zachowuje leci kabel lan od niego przecież do płyty.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 14:39

Jeszcze raz wyjaśniam:
Kabel lan od modemu leci do ROUTERA a dopiero od routera drugi kabel lan leci do karty sieciowej w komputerze. Klawiatura sprawdzona w innym komputerze działa idealnie. Dlatego to mnie dziwi, że padły i kontroler usb i jednocześnie modem kablowy.

Awatar użytkownika
yemet
Poszukiwacz Przygód
Posty: 270
Rejestracja: 10 kwietnia 2015, 23:55
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: yemet » 19 lipca 2017, 16:06

Skoro modem na własne zasilanie, to powinien działać niezależnie od komputera. Dlatego pytałem, co oznacza, że internet nie działał. Jeśli lampka oznaczająca zasilanie w modemie była zapalona, to pewnie nie chodzi o żadną listwę i gniazdko sieciowe.

Generalnie jeśli komputer resetuje się, to najczęściej chodzi o zasilacz lub zbyt wysokie temperatury. Karta sieciowa pewnie też jest zasilana linią 3,3 V. Wspomniałem o myszce, bo to też 3,3 V. Możesz podpiąć modem bezpośrednio pod komputer. W swoim poprzednim poście dałem mnóstwo sugestii. Jak już wspomniałem, takie problemy rozwiązuje się drogą eliminacji. Na razie sprawdziłeś tylko klawiaturę.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 16:21

Mimo, że diody na modemie świecą się prawidłowo jak przy jego normalnej pracy to internetu nie ma. Pomaga restart modemu i internet powraca na minutę lub dwie.

Awatar użytkownika
yemet
Poszukiwacz Przygód
Posty: 270
Rejestracja: 10 kwietnia 2015, 23:55
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: yemet » 19 lipca 2017, 16:54

Dlatego nie wiem, dlaczego wymieniłeś listwę. Wygląda na to, że jest problem z zasilaczem lub płytą główną. Stawiam na to pierwsze. Musisz to wszystko posprawdzać. Pisałem, jak możesz sprawdzić sieć. Możesz podpiąć modem bezpośrednio pod komputer, aby wyeliminować problem z routerem. Odpowiedz sobie na kilka pytań i wyciągnij wnioski. Czy problem z klawiaturą i brakiem internetu występuje jednocześnie? Jeśli tak, to odłącz jedno i sprawdź, czy działa drugie. Czy problem występuje tylko pod obciążeniem? Teraz jest gorąco, wiatraczki pobierają więcej prądu, jeśli ich obroty są automatyczne. Napisałeś, że to działo się podczas gry. Czy problem występuje również w idle? Czy sprawdziłeś temperatury? Napięcie na linii 3,3 V? Czy zmniejszyłeś obciążenie tej linii poprzez zwolnienie portów USB? Możesz poruszać kursorem myszki za pomocą klawiatury, więc myszkę możesz odłączyć. Mimo wszystko możesz podłączyć wszystko pod inne gniazdko.
Nie wiem, dlaczego podpinasz modem i router. Może tylko pod routerem masz WIFI. Jeśli nie, to połącz się bezprzewodowo.

Najpierw sprawdzasz to, co najłatwiej. Na forum komputerowym na pewno dostaniesz więcej sugestii. Nikt na odległość nie powie ci, co jest przyczyną.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 17:25

Problem z klawiaturą i brakiem internetu występuje w tym samym momencie i w stanie idle. Po podłączeniu klawiatury do innego portu usb system jej nie rozpoznaje (usb device not recognized). Komputer nie ma wifi, mam osobny modem i osobny router a kabel jest mimo wszystko stabilny i bezproblemowy. Teraz włączyłem w moim telefonie tethering usb i transmisję danych i telefon podłączyłem do mojego kompa i klawiatura zaczęła normalnie działać, ale zniknął internet z mojej komórki w komputerze (internet w samej komórce działa).

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 614
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: earwig11 » 19 lipca 2017, 18:53

Czy masz internet w komórce jak się podłączysz przez wifi do rutera? (Odłącz wcześniej kompa zarówno od rutera jak i listwy) Jeśli tak, to winowajcą na 99% jest komputer. Tak jak inni już wcześniej ci pisali sprawdź najpierw płytę główną i zasilacz.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 19:08

Internetu nie ma nawet na urządzeniach łączących się z routerem przez WiFi. Żeby internet wrócił muszę zresetować modem kablowy (nie router) i wtedy internet działa... na jakąś minutę.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 614
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: earwig11 » 19 lipca 2017, 22:07

Najlepiej zrób to, co pisał yemet w poprzednich postach. Metodą eliminacji znajdziesz gdzie leży problem: komputer, modem, ruter, dostawca internetu czy linia elektryczna. Jak miałeś przepięcie na linii to możesz mieć uszkodzoną więcej niż jedną rzecz.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 19 lipca 2017, 22:26

Przy podłączonej przez USB tylko myszki i klawiatury klawiatura dalej odmawia posłuszeństwa. Może to przepięcie linii? Od momentu tych wydarzeń mój komputer spowolnił, ale wygląda to tak jakby brakowało mu mocy. Czyli teoria o tym, że to może być problem z prądem jest prawidłowa? Teraz gram w grę i ona na max detalach wręcz muli, a przed tymi problemami to się nie zdarzało.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 614
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: earwig11 » 19 lipca 2017, 22:40

Jak sam nie zaczniesz szukać przyczyny to się nigdy nie dowiesz. Z wróżenia z fusów miałem tróję z minusem :E

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 603
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Problem z zasilaniem?

Post autor: MrPepka » 20 lipca 2017, 13:17

Dzisiaj wymieniłem modem i ten nowy działa. I zaczęła też działać klawiatura. Sprawdziłem w trakcie gry i ani jednego zawieszenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komputer i Oprogramowanie”